Показвания предишния месец

събота, 28 август 2010 г.

Makedonska-Tribuna








сряда, 4 август 2010 г.

Bulgarians_Granite_City







По следите на забравените Българи в Америка


Предистория:

Колко ли Българи са чували за Гранит Сити,малкото градче в югозападната част на щата Илиноис,по магистрала 55? Ежедневно стотици Български шофьори на камиони пътуващи на югозапад от Чикаго преминават само на 2-3 мили от там,преди да влезнат в щата Мисури.А само преди 100 години Гранит Сити е бил центъра на Българската колония в Америка. Сеинт Луйс,Медисън и Гранит Сити са били голям индустриален център на Америка ,което е привлякло много емигранти.
Руско-Турската война през 1878 донася свободата на само част от Българите.На Берлинския конгрес Македония е върната на Турция. Голяма част от македонските българи избягали като предпочели емиграцията пред повторното робство.Много емигрирали в Америка. С потушаването на Илинденското въстание от 1903 г. българската имиграция в Америка се удвоява.
Българите, заселили се в областа на трите града са били предимно мъже от Македония. Сред 8000-10000 българи, живеещи в трите града през 1905 г. е имало само четири семейства. Тази особенност се запазва до Първата Световна Война.
Условията на живот в системата бакалавър борд, известен като боорт, са били депресиращи и нехигиенични. Социологът Греъм Тейлър намеренил десет, петнадесет, двадесет или повече имигранти, които живеят в една къща или апартамент под наем. Емигрантите понякога избирали един от тях да води счетоводство, събират наеми и плащане на сметки. Някои къщи наемали жена да се готви или чисти. Имало е случаи на 20 човека да се падат 10 легла в апартамент,10 човека дневна ,и 10 човека нощна смяна,които се редуват да спят.

Българите са били по малко на брой от поляци и чехи, но са били по-многобройни от словаци, хървати, словенци, сърби, украинци,гърци, унгарци и литовци. Българите се заселили в Западната част на Гранит Сити, близо до стоманолеярните и Британската металургична компания, в един квартал, известни като Hungary Hollow.Преди 1904, по-голямата част от имигрантите в областта на Западна Гранит са унгарците. След тази дата , те са изместeни от голям брой българи.





Годината 1907 е била историческо за българските в Гранит Сити, защото изграждат една църква, създават се два Български вестника,както и е начало на опустошителни икономическа криза.





През пролетта на 1907 г. съвета на православна църква успява с изненадваща лекота да събере вноски за закупуване на място за построяване на първата Българска църква в Америка.
Bестникът "Народен Глас"е допринесъл за запазването на българската народност и служи като връзка с родината,и играе важна образователна роля за новодошлите, които не владеят английски език.

През 1912 с новината че е започнала Балканската война, Българите в Гранит Сити се организират и няколко стотин доброволци заминават за Ню Йорк,откъдето отпътуват за театъра на бойните действия на Балканите,като се включват в редовете на Македоно-Одринското Опълчение. С началото на Между Cъюзничeckaтa война четирима македонски Българи пребили почти до смърт един италянец,който се усъмнил в бойните качества на Българския войник.Италянецът оцелял,но Българите били вкарани в затвора. През Първата световна война България е съюзник на Германия ,което създава доста трудности на Българите в Гранит Сити. Вестник "Народен Глас" протестира против несправедливия за България Ньойски Договор. С връщането на Вардарска Македония в пределите на Кралска Югославия ,нова вълна от Български емигранти залива Гранит Сити,много от които със своите семейства. През 1919 вече е имало толкова жени и деца ,колкото и мъже в Българската колония.

Българската работливост и икономичност започнали да дават резултат. Предприемчиви Българи започнали да отварят кафенета,ресторанти и магазини. В книжарницата на вестник "Народен Глас" имало околo 2000 книги.


Реклами на българските емигранти във вестник "Народен глас":








В същото време, бавно започнал процеса на американизацията на потомците на Българските емигранти. Български мъже се женели за американски жени, което отслабвало етническата идентичност на семействата. Много от българските родители не предали езика на децата си. След 1944 Българската комунистическа държава прекъснала всякакви връзки с тези патриотични Българи. Изоставени Българските емигранти бавно се Американизирали.

Тръгнах към Гранит Сити със смeсени чуства. Не знаех какво да очаквам. Знаех само ,че има една действаща Българска църква -"Света Троица",посещавана предимно от новодошли Български емигранти от Сеинт Люис.
Имах щастието да се запозная с един невероятен човек-експерт по историята и етнографията на емигрантите в Гранит Сити-Marvin Moehle.



Марвин с част от своята колекция.


Новините не бяха добри.Cпоред Марвин потомците на Българите са напълно американизирани. И все пак какво бе останало от Българите в Гранит Сити?
Марвин е успял да събере огромна колекция от снимки,книги,документи и носий на Българските емигранти.Той притежава повече Български носий от който и да е Български Етнографски музей. Мен все пак ме интересуваха и други неща,дали беше останало нещо от десетките бизнеси на Българите,както и исках да видя първата Българска Църква в Америка.

Пътувайки към църквата Марвин ми разказа ,че когато дошли Българите ,започнали да засаждат чушки и домати на най необичайните места в града. Знае се, че Българите винаги са били добри градинари,и тук в Америка за икономия или от любов
към земята българите правили свои градини където им падне. Марвин спря колата и ми показа нещо което не може да се види в други части на Америка. Отстрани на улицата по която карахме ,където обикновенно в Америка има добре окосена трева ,сега имаше засадени чушки и домати. Изглежда американизираните Българи не са забравили навиците на своите прaдеди.




Пътувахме към първата Българска църква в Америка. Съдбата на тази църква е наистина жалка,олицетворение на днешното Българско общество. Първата Българска църква, построена с толкова любов от старите български емигранти ,преди няколко години е изпаднала във финансово затруднение. Обявена е на търг за 1$. Марвин се свързал с известни "Български" бизнесмени от Чикаго, и с представителите на Българската държава в Америка. Никой не му е обърнал внимание. Църквата е продадена на Арменци и в момента е Арменска църква. Те са направили пристройка и са свалили двата купола с кръстове на тях. Камбаната на църквата е дадена в някаква военна база.Нито една от иконите не е заазена.









Единият от кръстовете е запазен в мазето на църквата.


Марвин и аз пред църквата. Часта с жълти тухли е нова, построена от Арменците. Българската част е с червените тухли.

Освен cградата,само полюлеите и прозорците са останали от оригиналната Българска църква.







Марвин ми показа, една къща и колата на новодошли емигранти от България в близост до църквата,които са дошли при свои роднини -стари емигранти от Костурско,Егейска Македония .




Исках да разбера дали нещо е останало от Българските кафенета,магазини и ресторанти в Гранит Сити и Медисон. За съжалeниe голяма част от емигрантите са фалирали и напуснали пo време на Депресията. Общината е съборила повечето от старите и необитаеми cгради.

Cградата на Палчев е все още там,но магазина не работи.




Cградата на Стоянов също стоеше ,но и неговия магазин не работеше.







Това беше всичко.Бях наистина разочарован!Българщината се беше претопила в Гранит Сити. Оставаше да видим Българската църква "Света Троица" . Марвин ,ми даде идеята да посетя старото гробище на Гранит Сити. Имало Български надписи по надгробните плочи.








Повече снимки от църквата може да се видят в моя Facebook:

http://www.facebook.com/album.php?aid=2041086&id=1581624596


Тръгнахме към старото гробище на Гранит Cитu. Марвин ми разказа че до 1941 повечето емигранти надписвали паметниците на своите починали роднини на роден език и азбука. При влизането на САЩ във войната е гласуван закон според който е било задължително паметните плочи да се надписват само на Английски език(странно от какво са се страхували Американците?). Много от Българските надписи са били заличени,но все пак някои са останали.

Всяка народност надписвала паметниците на своя език и азбука.Видях паметници на Сръбско-Хърватски,Немски,Полски,Иврит,Украински,Руски,Гръцки език и азбука.










Българските емигранти надписвали паметниците на Български език и с Българска азбука.Пред мен стоеше морална дилема -дали е редно да се показват снимки на надгробни плочи? Все пак реших в името на историята на Българската емиграция в Америка да ги покажа. Освен това много паметници са разрушени от вандали, и не се знае тези които са останали, колко време ще оцелеят.





























Има разбира се и много паметници на Българи , надписани на Английски.





























Вестникът на Бългаpите от Граните Сити -"Народен Глас" публикувал много реклами на бизнесите на нашите емигранти. Опитах се да открия имена от рекламите и да ги свържа с тези по надгробните паметници.

Bosheff:







Christoff:




Evanoff:






Gitcho:






Gitchoff:




Икона подарена от семейство Гичов на Българската църква "Света Троица".




Гошев ,един от основателите на Българския вестник "Народен Глас".Снимката му от весника е същата ,която е използвана за надгробната му плоча.




Ivanoff:





Kalanovsky:





Koleff:








Kostoff:









Lazaroff:





Mircheff:








Mitsareff:










Mitseff:







Nikoloff:






Palcheff:







Pelitchoff:





Petroff:










Popoff:







Staikoff:





Stavroff:





Stephanoff:







Theoharoff:






Veschurov:





Доста мрачно изглежда Българщината в Гранит Сити,запазена само върху надгробните плочи. Според моя приятел Марвин, стотици потомци на тези Български емигранти все още живеят в Гранит Сити,Медисон и Сеинт Лоис.Проблема е, че те нито говорят Български език,нито се интересуват. Говорих с една възрастна жена-потомък на емигранти от Костурско,която говореше на Костурски диалект-един прекрасен Български език ,който няма нищо общо с днешния сърбизиран "Македонски jазик" . Разбирахме се перфектно.Tази жена обаче е една от последните живи потомци на Българи от Егейска Македония.
И все пак,според мен има надежда. Марвин е опитал да събере всичко каквото е останало от Българите в Гранит Сити-народни носий,музикални инструменти,спомени,снимки,книги,документи....Ако България беше нормална държава,или ако богатите българи не се интересуваха само от собственото си благоденствие,Марвин щеше да бъде богат човек,а Българщината щеше да е запазена. Marvin има една мечта -да направи етнографски музеи. За това обаче са нужни доста пари. Ако Българската държава не си позволяваше едно ненужно-скъпо консулство в центъра на Чикаго,можехме да имаме най-богатия етнографски и исторически музей на Българската емиграция в Америка. Но какво ли се е променило в нравите на Българите за последните 150 години? Нека да си спомним ,че братя Миладинови издават техните "Български Народни Песни" със спонсорството на Хърватски Епископ. И тогава Българите не са могли да оценят богатството което имат. Марвин е един съвременен Миладинов или Шапкарев.Дали ще се намерят Български бизнесмени или организаций които да изпълнят своя патриотичен дълг? Изглежда че Българската държава е напълно безразлична. Дали нещо може да се промени с новия Консул на България в Чикаго. Времето ще покаже.


08-05-2010 Драгомир Богданов


All documents and pictures in my Blog are free to download for own use.It's take me alot of time and money to find these historical artefacts in the archives,so if you want to help: